Byte av webhotell

Sedan starten 2011 så har denna sajten legat hos fd Binero, som häromåret blev uppköpa av Loopia och bytte namn till Websupport. Kostnaden för detta har givetvis ökat genom åren, men i slutet av 2022 fick jag ett olustigt meddelande ifrån dem. De skulle inte längre ha stöd för Windows i sitt privatpaket utan endast i det dubbelt så dyra företagspaketet vilket då motsvarade ca 3600 kr om året. Jag försökte förklara för dem att det inte fungerar för mig då sajten är ett rent hobbyprojekt som inte genererar några intäkter. De var inte intresserade av att ge mig någon rabatt.

Jag började fundera på andra lösningar där ett alternativ kunde vara att göra om hela sajten till t.ex PHP, vilket innebär att den skulle kunna köra på Linuxservrar. Det vore dock ett mastodontprojekt som jag kom fram till att jag inte orkar med i nuläget, inte minst då PHP inte tilltalar mig speciellt mycket. Det enklaste vore därför att bara flytta över allting till ett annat webhotell som kör Windows och har stöd för klassisk ASP. Det krävdes dock att webhotellet även hade en del andra komponenter för t.ex bearbetning av bilder. Valet föll till slut på Simply.com där priset bara blev 1/3 av vad det skulle bli hos Websupport. Alltså t.o.m billigare än det tidigare privatpaketet.

Klassisk ASP kommer förr eller senare försvinna helt då det har ca 27 år på nacken, men jag hoppas jag kan få den att leva vidare några år till och under tiden hitta kraft och lust att porta allting till något som ligger mer rätt i tiden, typ Node.JS.

Indexering av Kristers 91:an i stort sett klar

Efter att i våras ha lagt till Kristers andra serie Vi å pappa i indexet så fick jag mersmak och har därför under sommaren lagt mycket tid och pengar på att även inkludera Kristers avsnitt av 91:an. Till skillnad från Vi å pappa där jag redan hade allt material jag behövde så blev jag nu tvungen att samla på mig fler tidningar, album och böcker. Alla avsnitten finns indexerade och är till uppskattningsvis 95% verifierat vad gäller repriser. Jag saknar dock fortfarande ett antal tidningar och dess innehåll baseras enbart på information jag fått ifrån redaktör Germund von Wowern på 91:ans redaktion. Denna information har stämt till snudd på 100% så jag finner den trovärdig och är mycket tacksam för Germunds hjälp! :)

Jag kommer under hösten att jaga tag i fler tidningar, scanna figurer och skriva lite info om dem. Jag kommer även att lägga till information om manusförfattarna som tillkommit; Bengt Sahlberg, Jan Roswall, Leif Bergendorff, Peter Nilsson, Erland Mårtensson och inte minst Claes Reimerthi som tyvärr gick bort nu i somras mitt under detta arbete.

Vila i frid Claes!

Utökat indexet med Vi å pappa

1992 såg Kristers nya serie Vi å pappa dagens ljus, inspirerad av föräldraskapet till två små pojkar precis som i Vi å pappa. Detta var nog bara ett par år efter att jag själv upptäckt Uti vår hage. Jag föll dock inte för Vi å pappa förrän ungefär 2013 efter att själv ha fått barn och plötsligt såg humorn på ett helt annat sätt, inte minst pga igenkänningsfaktorn. Detta var ca 3 år efter arbetet med att bygga upp denna sajt började och jag funderade på om jag skulle inkludera även Vi å pappa. Det föll då på att jag skulle bli tvungen att bygga om en stor del av databasen och sajten pga att dessa inte var byggda för att hantera mer än en serie, och det var inget jag hade tid eller ork med just då.

Men i slutet av april 2021 väktes tanken återigen på att inkludera kanske inte bara Vi å pappa utan även så småningom Kristers 91:an avsnitt. Jag hade redan i stort sett alla tidningar. De som saknades var drygt 40 st Fantomen från 1992-1995 där Vi å pappa först publicerades. Tack vare Rasmus Fantomenindex (som du hittar länk till ute till höger) så visste jag vilka nummer det var och gjorde ett besök hos Tomas på Seriecentrum i Trelleborg. Han gjorde mig inte besviken och jag fick tag på alla nummer jag var ute efter. Ett problem med en väldigt stor del av de tidigare publiceringarna var att seriekoden, som jag kallar den, ofta saknades. Jag fick därför chansa på att avsnitten publicerades i nummerordning. Till saken hör också att jag tillsammans med nya UVH-redaktionen försökt lägga detta pusslet. De har haft ofullständiga index över Vi å pappa men tillsammans med mina fysiska ex så har jag kunnat klura ut det mesta tror jag. De få avsnitten som är markerade med (?) efter koden är sådana som jag inte kunnat bekräfta via antingen deras index eller att seriekoden publicerats vid något av repriseringarna. Vissa avsnitt, som t.ex VåP 10 och 11 har publicerats i samma tidningar och album och de har därför inte heller gått att sära på.

Precis som med framförallt äldre Uti vår hage så har det många gånger funnits 2 avsnitt på samma sida som alltså haft samma kod. Dessa har jag helt enkelt valt att sära på och kallar dem t.ex VåP 34-1 och VåP 34-2. Jag ska även se över seriekoderna för Uti vår hage och göra likadant där.

Pga indexerandet av Vi å pappa så har jag fått lägga till funktioner för att kunna filtrera ut Uti vår hage och Vi å pappa, både vad gäller serieindexet och tidningarna. Normalläget är att allt visas.

Alla Vi å pappa-avsnitt finns indexerade och uppskattningsvis 99% av alla repriseringar. De frågetecken jag har är 91:an från nr 16/2002 och framåt, likaså dess systertidning 87:an. Men jag har ifrån Erik på 91an.net (länk här bredvid) fått höra att han är ganska säker på att det inte förekommit. Däremot ser jag i Egmonts index att det lär ha publicerats i något eller några nummer av 91:an Kavalkad så all info gällande det tar jag tacksamt emot! Tydligen verkar detta även gälla Uti vår hage. En annan fundering jag har är vad pappan egentligen heter. Han kallas oftast Fidolin, vilket anspelar på efternamnet antar jag. Men på en insändarsida i 91:an skriver Krister att Napoleon heter Fridolin i efternamn. Har Krister rört ihop det, eller heter pappan Fidolin Fridolin? Napoleon säger i ett avsnitt att han heter Napoleon Fidolin, men det kan ju vara att han inte kan uttala R:et i Fridolin. Nåja, tills vidare kallas han kort och gott bara Pappa :)

Hoppas ni får mycket glädje över tillkomsten av Vi å pappa i indexet! Har ni missat serien så rekommenderar jag den varmt :)

Krister Petersson går i pension!

Med nummer 5/2020 blev det som vi anade redan i nummer 4 bekräftat. Krister Petersson lägger pennan på hyllan! Även om jag förstått att denna dagen skulle komma så hade jag hoppats få några år till med fantastiska avsnitt skrivna och tecknade av Krister själv. Nu blir det istället andra som tar över serien och dessa kan ni läsa mer om under den nya sidan "Kreatörer" "som ni hittar i toppmenyn.

Jag vill härmed passa på att rikta ett jättestort tack till Krister för alla fantastiska avsnitt under närmare 40 år! Denna sajten kom ju till just för att hålla ordning på alla gamla avsnitt och de kommer att fortsätta glädja mig så länge jag lever!

Vill även passa på att önska alla nya kreatörer lycka till med Uti vår hage!

Krister Petersson vinnare av Adamsonstatyetten 2019!

Sedan 1965 delar Svenska Serieakademin ut ett pris, uppkallat efter Oscar Jacobssons serie Adamson, till en svensk och en internationell serieskapare. 2019 var det äntligen Krister Peterssons tur att få ta emot det svenska priset. Mycket välförtjänt och verkligen på tiden! Läs mer på www.serieakademin.se.

Om sajten

Den här inofficiella Uti vår hage-sajten kom till då jag länge önskat mig ett komplett register över samtliga Uti vår hage-serier och i vilka tidningar/album de publicerats i. Då det var i det närmaste helt omöjligt att hitta på nätet så bestämde jag mig för att ta tag i det själv. Jag kontaktade redaktionen för Uti vår hage för att få tillstånd att publicera bildmaterialet och fick därigenom kontakt med Krister Petersson som gjorde tummen upp.

Sajten har funnits sedan december 2011 och även om utvecklingen av den stannat upp så kommer inte uppdaterandet av nya serier, tidningar och album att göra det. Det kan dock hända att uppdateringen av dessa dröjer.

/Håkan Bergström

Byte av webhotell
Sajten är nu flyttad till nytt webhotell och allting verkar fungera som det ska. Hör gärna av dig om du upptäcker något som verkar vara fel :)

/Håkan
Logga in
E-Mail:
Password:
Bli medlem!Glömt lösen?
Senaste från forumet
Inga färska kommentarer
Finns i butik nu!
Uti vår hage Nr 2 / 2024

Finns i butik sedan 2/4!
Nästa nummer av tidningen
kommer den 4/6!
Du har väl inte missat denna?

Uti vår hage - Samlade relationsteorier



Jag hade den stora äran att få vara med och välja ut serier på temat kärlek och relationer till detta album. Känns fantastiskt kul att ha fått vara med på ett hörn för en Uti vår hage-nörd :)
Siffernörderi
Serier: 985 st
Sidor: 3776 st
Rutor: 26055 st
Tidningar/Album: 838 st
Publiceringar: 2617 st
Medlemmar: 67 st
Forumkommentarer: 135 st
Tack!
Stort tack till Tomas på
http://www.seriecentrum.com
för hjälpen med att fullborda min samling inför detta projekt!
Seriecentrum

Vill även rikta ett mycket stort tack till Bror Hellman (Steamboat Willie) som hade vänligheten att kopiera mikrofilmer av de saknade DN-stripparna på Kungliga Biblioteket!